Πνευματικό και Συγγενικό Δικαίωμα

Η προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων έχει κατοχυρωθεί νομικά σε όλο τον κόσμο.
Εθνικές νομοθεσίες αλλά και διακρατικές και παγκόσμιες συνθήκες εξασφαλίζουν την σε παγκόσμια κλίμακα προστασία των δικαιούχων. Επιτρέπουν επίσης τη σύσταση Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων που αναλαμβάνουν, για λογαριασμό των μελών τους, να επιβλέπουν την ορθή τήρηση των κανόνων που ισχύουν καθώς και να αποδίδουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα μέλη τους.

Επεξήγηση Όρων

Με τη δημιουργία ενός τραγουδιού απορρέουν δύο δικαιώματα για τους δημιουργούς του: το ηθικό δικαίωμα, η δυνατότητα δηλαδή του δημιουργού να προστατεύσει τον προσωπικό του δεσμό με το τραγούδι και το περιουσιακό δικαίωμα, το δικαίωμα δηλαδή της εκμετάλλευσης του έργου.

Με την πρωτογενή δημιουργία ενός τραγουδιού, ο συνθέτης, ο στιχουργός και ο παραγωγός της ηχογράφησής του (δισκογραφική εταιρία) κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα επί του μουσικού αυτού έργου. Ο ερμηνευτής καλλιτέχνης και οι μουσικοί, με τις εκτελέσεις τους, δίνουν στο τραγούδι τη μορφή που μπορούμε να το ακούσουμε σε ένα φορέα ήχου (δίσκο, κασέτα, CD κλπ). Οι ερμηνευτές και οι μουσικοί κατέχουν τα συγγενικά δικαιώματα του ηχογραφήματος, δηλαδή του συγκεκριμένου συνόλου ήχων και φωνών όπως αυτό ηχογραφήθηκε.

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα και αυτοί είναι ο GRAMMO που εκπροσωπεί τους παραγωγούς ηχογραφήσεων (δισκογραφικές εταιρίες) και η PRS, η οποία εκπροσωπεί συνθέτες και στιχουργούς.
ΣΥΝΕΠΩΣ ο χρήστης ηχογραφήσεων οφείλει να λάβει προηγουμένως την σχετική άδεια τόσο από τον GRAMMO όσο και από την PRS, που εκπροσωπούν τα πνευματικά δικαιώματα(δισκογραφικών εταιριών και συνθετών/στιχουργών αντιστοίχως), και να καταβάλλει επίσης την αμοιβή στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Αν συνεχίσετε την πλοήγηση στην σελίδα μας, θεωρούμε ότι αποδέχεστε την χρήση cookies Ok