Σύσταση

Η διάδοση της μουσικής είναι συνυφασμένη με την ηχογράφηση των μουσικών έργων. Αν η ερμηνεία και η εκτέλεση ενός τραγουδιού δεν ηχογραφηθούν και δεν δημιουργηθούν αντίγραφά τους, η μουσική θα είναι μόνο «ζωντανή». Το έργο αυτό, αναλαμβάνει η μουσική βιομηχανία.

Μουσική βιομηχανία ονομάζονται οι δισκογραφικές επιχειρήσεις που, με τη δική τους πρωτοβουλία, κόστος και επιχειρηματικό κίνδυνο, αναλαμβάνουν να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι, να δημιουργήσουν αντίτυπα της ηχογράφησης και να τα θέσουν στη διάθεση του καταναλωτή, είτε ως φυσικό προϊόν (cd), είτε ψηφιακά στο διαδίκτυο. Οι δισκογραφικές επιχειρήσεις ονομάζονται «παραγωγοί υλικών φορέων ήχου». Όταν παράγουν και videoclips, ονομάζονται «παραγωγοί υλικών φορέων ήχου και εικόνας».

Η χρήση της ηχογραφημένης μουσικής είναι μαζική. Στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στους χώρους διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα, στο διαδίκτυο. Η μαζική χρήση έχει ως συνέπεια να μην μπορεί κάθε Παραγωγός μόνος του να προστατεύσει τα δικαιώματά του. Επίσης, και οι χρήστες μουσικής είναι αδύνατον να αναζητούν κάθε Παραγωγό ξεχωριστά προκειμένου να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Νόμου.

Έτσι, προέκυψε η ανάγκη η διαχείριση των δικαιωμάτων να οργανωθεί σε συλλογική βάση, μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Δηλαδή μιας ένωσης προσώπων που να ανήκει στους Παραγωγούς και να ελέγχεται από αυτούς.

Σύσταση

Ο Grammo, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1994, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με νομική προσωπικότητα, με στόχο τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των Παραγωγών Εταιριών Μουσικής (δισκογραφικών εταιριών) και αποτελεί τον αντιπροσωπευτικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης της κατηγορίας των δικαιούχων που εκπροσωπεί. Έχει λάβει την σχετική άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ Β’ 1164/30.12.1997) και ελέγχεται από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.). Εκπροσωπεί δε το σύνολο του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου των Παραγωγών ήχου ή ήχου και εικόνας.

Δυνάμει σχετικών συμβάσεων ανάθεσης από τα μέλη του αλλά και διμερών συμφωνιών με ομόλογους Οργανισμούς άλλων χωρών, ο Grammo έχει δικαίωμα δραστηριοποίησης και στην Κύπρο, για την συλλογική διαχείριση & προστασία των δικαιωμάτων των Παραγωγών.

Η κατάσταση των καταγεγραμμένων δικαιούχων του Grammo καθώς και των αντίστοιχων αλλοδαπών Οργανισμών με τους οποίους ο Grammo έχει συνάψει συμβάσεις αμοιβαιότητας προκύπτει και από τη σχετική βεβαίωση του ΟΠΙ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Αν συνεχίσετε την πλοήγηση στην σελίδα μας, θεωρούμε ότι αποδέχεστε την χρήση cookies Ok