ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ε: Τι εκπροσωπεί ο GRAMMO;

Α: O GRAMMO εκπροσωπεί τα δικαιώματα των παραγωγών μουσικής, δηλαδή των εταιρειών ή προσώπων που φέρουν την οργανωτική ευθύνη και την επενδυτική πρωτοβουλία της πρώτης εγγραφής, του οικονομικού κινδύνου και την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης του όλου έργου της ηχογράφησης και θέσης σε κυκλοφορία.

Το πνευματικό αυτό δικαίωμα, προστατεύεται τόσο από την Κυπριακή νομοθεσία, όσο και από διεθνείς νομοθεσίες και συμβάσεις.

Ο GRAMMO μέσω συμβάσεων ανάθεσης και συμβάσεων αμοιβαιότητας, εκπροσωπεί τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές ρεπερτόριο και συλλέγει τα δικαιώματα χρήσης από ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, παρουσίαση στο κοινό, δημόσια εκτέλεση, κλπ.

 

Ε: Τι ακριβώς είναι η «Δημόσια εκτέλεση»;

Α: «Δημόσια εκτέλεση» θεωρείται κάθε χρήση/εκτέλεση/παρουσίαση του έργου που κάνει το έργο προσιτό σε κύκλο προσώπων ευρύτερο από τον στενό κύκλο της οικογένειας, τους φίλους και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον, ανεξαρτήτως από το αν τα πρόσωπα αυτού του ευρύτερου κύκλου βρίσκονται στον ίδιο ή σε διαφορετικούς χώρους.

Εάν η χρήση μουσικής πραγματοποιείται έξω από ένα στενό προσωπικό κύκλο καθαρά για προσωπική απόλαυση και δεν χρησιμοποιείται σε δημόσιο χώρο (όπως ένα κατάστημα ή ένα bar), δεν λογίζεται ως δημόσια εκτέλεση.

 

Ε: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χρήσης της μουσικής ως χρήσιμης ή απαραίτητης για την επιχείρηση;

Α: Χρήσιμη είναι η μουσική όταν βελτιώνει την ατμόσφαιρα είτε για τους υπαλλήλους ή τους πελάτες, μέσω ενός ραδιοφώνου ή μιας τηλεόρασης ή ενός κεντρικού ηχοσυστήματος σε εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, κομμωτήρια, χώρους αναψυχής, γραφεία, εστιατόρια, ιατρεία κλπ. Απαραίτητη είναι η μουσική για ψυχαγωγία όταν είναι εμφατικά παρούσα σε δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, μπαρ, clubs, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κλπ.

 

Ε: Χρειάζομαι άδεια κάθε φορά που παίζω μουσική, έστω κι από μια τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο στο κατάστημά μου;

Α: Απαιτείται άδεια εάν οι πελάτες ή το προσωπικό είναι σε θέση να ακούσουν τη μουσική, ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε για το σκοπό αυτό. Σε αυτή την περίπτωση θα καταβάλλετε μια ετήσια αμοιβή για την άδειά σας, όπως ορίζεται από το δημοσιευμένο αμοιβολόγιο μας.

 

Ε: Παίρνουμε τη μουσική μας, από έναν προμηθευτή υπηρεσιών μουσικής κάλυψης, έτσι έχουμε ήδη πληρώσει για αυτή. Πρέπει να πληρώσουμε και τον GRAMMO;

Α: Στις περιπτώσεις αυτές, έχετε πληρώσει για την παροχή της μουσικής ως προϊόν, το οποίο είναι ξεχωριστό από την άδεια για την χρήση/παρουσίαση/εκτέλεση της μουσικής σε δημόσιους χώρους. Για τη δημόσια εκτέλεση, θα πρέπει να καταβληθούν σχετικά πνευματικά δικαιώματα στον GRAMMO και τους λοιπούς οργανισμούς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

 

Ε: Διοργανώνουμε μια ετήσια εκδήλωση. Χρειαζόμαστε άδεια για αυτή;

Α: Ναι, ανεξάρτητα αν η μουσική παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή μόνο κατά τη διάρκεια μιας και μόνης εκδήλωσης/δραστηριότητας, η άδεια είναι πάντα μια νομική υποχρέωση. Μπορείτε να αποκτήσετε μια ειδική άδεια του GRAMMO για μικρής διάρκειας ή για μια και μόνο εκδήλωση/δραστηριότητα.

 

Ε: Χρησιμοποιούμε μουσική στην ιστοσελίδα μας. Χρειαζόμαστε άδεια για αυτό;

Α: Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η μουσική. Αν η μουσική ξεκινά αυτόματα κάθε φορά που οι χρήστες επισκέπτονται τη σελίδα σας, τότε χρειάζεστε άδεια από τον GRAMMO. Ωστόσο, εάν οι επισκέπτες πρέπει να επιλέξουν οι ίδιοι να ξεκινήσει η μουσική και μπορούν να επιλέξουν τί θα δουν ή θα ακούσουν, τότε αυτό συνιστά χρήση «κατ’ αίτηση», και τα δικαιώματα για αυτή τη χρήση παρέχονται απ’ ευθείας από τις δισκογραφικές εταιρείες.

Για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για την μουσική «κατ’ αίτηση» όσο και για την χρήση μουσικών βίντεο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον GRAMMO.

 

Ε: Πώς καθορίζεται η αμοιβή που θα καταβάλω;

Α: Ο GRAMMO βασίζει το ύψος της αμοιβής του στον τύπο της επιχείρησης, το ρόλο της μουσικής στη λειτουργία της, καθώς και σε δεδομένα όπως η ωφέλιμη επιφάνεια του χώρου. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το δημοσιευμένο αμοιβολόγιό μας.

 

Ε: Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσω;

Α: Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει, έχετε παραβεί το νόμο και θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες για την είσπραξή του, ενώ πιθανόν θα επιβαρυνθείτε επιπλέον με τα δικαστικά έξοδα.

 

Ε: Πώς παρακολουθεί ο GRAMMO τη χρήση μουσικής από τις επιχειρήσεις;

Α: Η ομάδα ελεγκτών του GRAMMO διενεργεί επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις / χρήστες μουσικής.

 

Ε: Που πηγαίνουν τα ποσά που εισπράττει ο GRAMMO;

Α: Ο GRAMMO, ο οποίος είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό και τη διανομή των δικαιωμάτων στους δικαιούχους παραγωγούς ρεπερτορίου σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Διανέμει δύο φορές το χρόνο στους δικαιούχους παραγωγούς – μέλη του ή μη – σύμφωνα με τον κανονισμό διανομής.

 

Ε: Καταβάλλουμε ήδη δικαιώματα στην PRS. Η καταβολή δικαιωμάτων στον GRAMMO δεν ισοδυναμεί με πληρωμή για το ίδιο πράγμα δύο φορές;

Α: Όχι, δεδομένου ότι ο GRAMMO εκπροσωπεί διαφορετική ομάδα δικαιούχων από την PRS.

Η PRS διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών της μουσικής, δηλαδή των συνθετών και των στιχουργών. Ο GRAMMO διαχειρίζεται τα δικαιώματα των παραγωγών της μουσικής, δηλαδή των δισκογραφικών εταιρειών.

Επομένως, κάθε επιχείρηση οφείλει να ανταποκριθεί στο σύνολο των εκ του Νόμου υποχρεώσεών της, για να αποφύγει τις νομικές επιπλοκές.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Αν συνεχίσετε την πλοήγηση στην σελίδα μας, θεωρούμε ότι αποδέχεστε την χρήση cookies Ok